Foto van de zonnekoning

DE ZONNEKONING

De heerschappij van Lodewijk XIV wordt vaak omgeschreven als “de Grote Eeuw”. De Zonnekoning kwam op een jonge leeftijd op de troon, onder leiding van kardinaal Mazarin, en belichaamde de principes van het absolutisme. In 1682 verhuisde hij het koninklijk hof naar het paleis van Versailles, het bepalende symbool van zijn macht en invloed in Europa.

Louis XIV

Louis XIV van Frankrijk (1638 – 1715) was koning van Frankrijk van 1643 tot aan zijn dood. Hij was de zoon van Louis XIII en Anna van Oostenrijk. Het huwelijk tussen zijn ouders was geen groot succes. De ziekelijke Louis XIII sterft als Louis XIV vijf jaar oud is.

Een luilekker leven als prins zit er voor Louis niet in want na een paar jaar breekt er een opstand uit, La Fronde, gericht tegen eerste minister en regent Kardinaal Mazarin. Heel snel proberen edellieden de macht te grijpen, maar de sluwe Mazarin slaagt erin om het tij te doen keren en de troon van Louis veilig te stellen en zo ook zijn eigen positie. Na deze belangrijke les begrijpt Louis, dat hij de macht en controle over Frankrijk naar zich moet toetrekken en het centrale gezag moet garanderen.

Eens gekroond tot koning blijkt Louis een aantal passies te hebben. Als uitstekende danser treedt hij op in spectaculaire balletten waarbij hij als oppermachtige godheid voorgesteld wordt. Gloire en oorlog blijken toch zijn echte passies te zijn. Hij vecht oorlogen uit om van Frankrijk het grootste en machtigste land te maken.

Zonnekoning

In 1653 beleefde Louis zijn eerste grote triomf als balletdanser in het Ballet de la Nuit. In de grote zaal van het Petit-Bourbon, recht tegenover het Louvre. Thema van de avond was de overwinning van het goede op het kwade, gesymboliseerd door de overwinning van de dag op al het slechte van de nacht. De veertienjarige Louis had er maandenlang voor gerepeteerd. Hij zou in dit hofballet zes verschillende rollen spelen.
Toen de koning op het einde op de planken verscheen als de opgaande zon, gekleed in een kostuum dat volledig bekleed was met goudschilfers, begeesterde hij de volledige zaal. Daar op dat moment is zijn bijnaam “De Zonnekoning” ontstaan. Wat begon als een goed bedachte stunt werd na 1662 zijn politieke geloofsbelijdenis.

Als nobelste aller sterren is het de zon die alles verlicht, die door haar overheersende uitstraling communiceert met het heelal en de andere sterren die haar omringen als een soort hof, die haar licht gelijkmatig en eerlijk verdeelt over alle wereldklimaten, die overal het goede doet bloeien, die onophoudelijk en overal leven, activiteit en vreugde schenkt, die onophoudelijk in beweging is maar toch rust uitdraagt, die een constante en onveranderbare koers kent, waarvan zij nooit afwijkt. Die zon is ongetwijfeld het mooiste en levendigste beeld van een groot monarch.

Louis XIV
Zonnekoning in kostuum

Liefdesleven

In 1652 geeft zijn moeder de opdracht om Louis op zijn 14de te ontmaagden. Catherine Bellier (barones de Beauvais) was een 48 jarige hofdame. De niet zo frisse vrouw bezorgde hem direct gonorroe. Louis had 7 maanden last van een druiper. Nadien had hij de smaak te pakken en was hij enorm seksueel actief.
Hij was voor vele vrouwen onweerstaanbaar. Hij zou gedurende zijn leven meer dan 48 maîtresses gehad hebben.

Versailles

Toen Louis in 1660 voor het eerst zijn echtgenote Maria Theresia uitnodigde in Versailles, was het beroemde kasteel nog lang niet wat het zou worden. Het afgelegen jachtslot was door zijn vader opgetrokken als vakantieverblijf. Gelegen te midden van moerassen en bossen. Voor Louis was dit kasteeltje zijn toevluchtsoord bij uitstek. Een ideale plek voor liefde en lust.
In 1662 laat hij het kasteel verfraaien om het mooier en comfortabeler te maken. Na talloze verbouwingen die veel geld opslorpten verhuisde hij in 1682 definitief naar Versailles met zijn volledige hofhouding.

Mijn mening

De Zonnekoning geschreven door Johan Op de Beeck is een compleet werk over de man die de absolute heerser was over Frankrijk voor bijna drie vierde van een eeuw. Het leven van Louis XIV wordt op vlotte manier beschreven met een flinke portie relativerende humor.

Podcast

Beluister zeker ook de 10 delige podcast van Klara waarin meesterverteller Johan op de Beeck het levensverhaal van de Zonnekoning brengt.

De Zonnekoning, glorie & schaduw van Louis XIV kost € 34,99 en is onder andere te koop bij bol.com

Deel deze post

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lees ook deze posts: